Wat is directe vertegenwoordiging?

Wat is directe vertegenwoordiging?

Directe vertegenwoordiging is een concept in de wereld van douane en internationale handel. Het verwijst naar de situatie waarin een douane-expediteur of vertegenwoordiger handelt namens een klant (importeur of exporteur) maar onder de naam van die klant. Dit betekent dat de klant uiteindelijk wettelijk aansprakelijk is voor de douaneaangifte en de naleving van douanewetgeving.

Door een directe vertegenwoordiger in te schakelen, kan een bedrijf efficiënt navigeren door complexe douaneprocessen, waarbij het profiteert van de expertise van de vertegenwoordiger terwijl het nog steeds de volledige controle behoudt.

Zoek jij ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal je graag verder helpen.

Directe en indirecte vertegenwoordiging

Er zijn twee vormen van vertegenwoordiging binnen de douane- en logistieke sector: directe en indirecte vertegenwoordiging.

 

Directe vertegenwoordiging

In het geval van directe vertegenwoordiging treedt de vertegenwoordiger op namens de klant, maar de klant blijft wettelijk aansprakelijk. Dit betekent dat als er iets misgaat met de douaneaangifte, zoals een fout of nalatigheid, de klant financieel en wettelijk verantwoordelijk is. De vertegenwoordiger handelt hierbij alleen als tussenpersoon die de operatie implementeert namens de klant.

 

Indirecte vertegenwoordiging

Bij indirecte vertegenwoordiging treedt de vertegenwoordiger op namens een bedrijf en onder zijn eigen naam. Het belangrijke verschil hier is dat de vertegenwoordiger de wettelijke aansprakelijkheid op zich neemt. Dit kan bedrijven beschermen tegen risico’s, maar kan ook meer kosten met zich meebrengen.

Veelgestelden vragen over directe vertegenwoordiging

    Kan elke expediteur als directe vertegenwoordiger optreden?

    Het varieert van land tot land, maar in veel gevallen moet een expediteur specifieke licenties hebben om als directe vertegenwoordiger op te treden.

    Waarom zou ik directe vertegenwoordiging overwegen?

    Directe vertegenwoordiging kan helpen om het douaneproces efficiënter en soepeler te maken, vooral als je veel importeert of exporteert. Het stel je in staat om te profiteren van de kennis van experts, terwijl je de controle behoudt.

    Andere kennisbank artikelen.