Wat is de FCA Incoterm?

Wat is de FCA Incoterm?

FCA staat voor Free Carrier, wat ‘Franco Vervoerder’ betekent en is een veelvoorkomende Incoterm die bepaalt dat de verkoper de goederen levert aan een door de koper aangewezen vervoerder op een afgesproken plaats. Maar wat zijn de voordelen en risico’s van deze Incoterm?

Wat zijn de voor en nadelen van de FCA Incoterm?

Een belangrijk voordeel van FCA is dat de koper meer controle heeft over het transport van de goederen. De koper kan zelf de vervoerder kiezen en heeft daardoor meer flexibiliteit en kan mogelijk besparen op transportkosten.

Een ander voordeel is dat de verkoper minder verantwoordelijkheid draagt voor het transport en daardoor minder risico loopt. De verkoper is alleen verantwoordelijk voor de goederen tot ze zijn afgeleverd bij de vervoerder.

Maar er zijn ook enkele risico’s verbonden aan FCA. Als de koper bijvoorbeeld een onbetrouwbare vervoerder kiest en er gaat iets mis tijdens het transport, dan kan de verkoper hier niet voor aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom belangrijk om goed te communiceren met de koper over de keuze van de vervoerder en duidelijke afspraken te maken over de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden.

Het is belangrijk om de juiste Incoterm te kiezen bij internationale handel en de risico’s en voordelen goed af te wegen. FCA kan een goede keuze zijn, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en duidelijke afspraken te maken.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de FCA Incoterm:

  Wat zijn de verantwoordelijkheden van de koper bij FCA?

  Bij FCA draagt de koper de verdere kosten en risico’s nadat de goederen zijn geleverd aan de vervoerder. Dit omvat het regelen van het verdere transport, het dragen van de transportkosten en het afhandelen van eventuele importformaliteiten en -kosten.

  Moet de verkoper de goederen verzekeren bij FCA?

  Nee, de verkoper is niet verplicht om de goederen te verzekeren bij FCA. Het is echter aan te raden dat de verkoper en koper hierover afspraken maken en dit duidelijk specificeren in de handelsovereenkomst.

  Moet de verkoper de goederen inklaren bij FCA?

  Ja, bij FCA is de verkoper verantwoordelijk voor het inklaren van de goederen voor export. Het is belangrijk dat de verkoper de nodige exportdocumenten en -formaliteiten afhandelt.

  Andere kennisbank artikelen.