Exportdocumenten EX-A of EU-A voor uitvoer

Exportdocumenten EX-A of EU-B voor uitvoer

Goederen exporteren naar een ander land is een kans voor elk bedrijf dat zijn marktbereik wil uitbreiden. Dit proces gaat echter vaak gepaard met een groot aantal juridische, logistieke en financiële overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van die overwegingen is het bepalen van de juiste exportdocumentatie die voor elke zending nodig is. Hier komen EX-A- en EU-A-documenten om de hoek kijken.

Wat zijn EX-A of EU-B documenten?

EX-A en EU-A zijn twee van de meest gebruikte exportdocumenten die de oorsprong van geëxporteerde goederen certificeren. EX-A is een niet-preferentieel certificaat van oorsprong dat vereist is voor export naar landen die geen preferentiële handelsovereenkomst met het exporterende land hebben, terwijl EU-A een preferentieel certificaat van oorsprong is dat vereist is voor export naar landen die een preferentiële handelsovereenkomst met de Europese Unie hebben.

ECC kan jouw bedrijf helpen met EX-A en EU-A documenten?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal je graag verder helpen.

Vereisten voor het verkrijgen van EX-A- en EU-A-documenten

Exportdocumenten zijn essentieel voor elk bedrijf dat producten exporteert naar het buitenland. De EX-A en EU-A documenten zijn twee douane documenten die bedrijven nodig hebben om producten te exporteren.

Het EX-A-document wordt afgegeven door het douanekantoor van het exporterende land en bevestigt dat de goederen zijn geëxporteerd. Het EU-A-document daarentegen wordt afgegeven door het douanekantoor van het importerende land en bevestigt dat de goederen zijn geïmporteerd. Om deze documenten te verkrijgen, moeten bedrijven specifieke informatie verstrekken, zoals de beschrijving van het product, de hoeveelheid en de waarde, evenals de oorsprong en de bestemming van de zending. Het is belangrijk om te weten dat de vereisten voor het verkrijgen van de EX-A en EU-A documenten kunnen variëren afhankelijk van het land van herkomst en bestemming.

Bedrijven moeten contact opnemen met hun plaatselijke douanekantoor of een professionele exportconsultant om er zeker van te zijn dat ze alle benodigde documentatie en informatie hebben om hun producten met succes te exporteren.

Veelgestelde vragen over EX-A- en EU-A-documenten

  Wat is het verschil tussen EX1, EX-A, EU-A en CO-A?

  De term “EX1” wordt eigenlijk gebruikt als een algemene aanduiding voor de definitieve uitvoeraangifte. De meest bekende variant van een dergelijke uitvoeraangifte is waarschijnlijk de “EX-A“. Dit formulier wordt gebruikt voor de standaard uitvoeraangifte buiten Europa. Als je goederen wilt exporteren naar landen buiten de Europese Unie, maar nog steeds binnen Europa (zoals Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein), Turkije en sinds de Brexit ook het Verenigd Koninkrijk, heb je een “EU-A” nodig. Aan de andere kant wordt een “CO-A” ingevuld voor uitvoer naar landen binnen de Europese Unie, maar buiten het belastinggebied.

  Welke documenten zijn er nodig voor een EX-A document?

  Voor het opmaken van het EX-A zijn de volgende documenten vereist:

  • Factuur van de zending(en)
  • Paklijst van de zending(en)
  • Machtiging Directe Vertegenwoordiging, hierbij is een uittreksel van de KvK ook een vereiste. Dit is nodig om te kijken of de gemachtigde tekeningsbevoegd is.

  Andere kennisbank artikelen.