Wat is de DDP Incoterm?

Wat is de DDP Incoterm?

Onder de Incoterms wordt de DDP (Delivered Duty Paid) Incoterm vaak gebruikt bij internationale transacties, vooral in situaties waarin de verkoper de maximale verantwoordelijkheid op zich neemt.

De DDP Incoterm is een veelgebruikte handelsterm die aangeeft dat de verkoper verantwoordelijk is voor het leveren van de goederen aan de koper op een specifieke plaats, nadat ze zijn ingeklaard en alle noodzakelijke rechten en belastingen zijn betaald. De DDP-bepaling is een van de meest uitgebreide Incoterms, aangezien de verkoper verantwoordelijk is voor de levering van de goederen en alle bijbehorende kosten, inclusief inklaring, belastingen en heffingen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de DDP Incoterm?

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van de DDP Incoterm is dat het de koper een probleemloze verzendervaring biedt, omdat hij de goederen thuis ontvangt zonder zich zorgen te hoeven maken over het inklaringsproces. Een belangrijk nadeel van het gebruik van DDP Incoterm is echter dat het duur kan zijn voor de verkoper, omdat hij alle transport- en douanekosten moet dragen, wat zijn winstmarges kan beïnvloeden. Bovendien kan het in sommige landen een uitdaging zijn om de goederen in te klaren, wat kan leiden tot vertragingen en extra kosten voor de verkoper. Daarom is het cruciaal om de voor- en nadelen van het gebruik van DDP Incoterm zorgvuldig te overwegen voordat je het kiest voor je internationale handelstransacties.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de DDP Incoterm

    Welke Incoterm wordt aanbevolen als DDP niet praktisch is?

    Als DDP problematisch is, kan de Incoterm “DAP” (Delivered at Place) een betere optie zijn. Bij DAP is de verkoper verantwoordelijk voor het leveren van de goederen aan een overeengekomen plaats in het land van bestemming, maar zijn de kosten en risico’s na aankomst op die plaats voor de koper.

    Wat zijn de verantwoordelijkheden van de koper onder DDP?

    De koper moet de verkoper op de hoogte stellen van de afleveringsplaats en andere relevante informatie. Zodra de goederen zijn geleverd, wordt het risico overgedragen aan de koper. De koper moet de goederen ontvangen, inspecteren en eventuele verdere douaneformaliteiten vervullen.