Wat is de DAP Incoterm?

Wat is de DAP Incoterm?

DAP (Delivered At Place) is een een veelgebruikte Incoterm in internationale handel. Maar wat houdt deze Incoterm eigenlijk in?

Met DAP komt de verkoper overeen om de goederen te leveren op een afgesproken plaats, meestal een afgesproken grensovergang of een ander overeengekomen punt. De verkoper is verantwoordelijk voor het exporteren van de goederen en het betalen van de exportrechten en -belastingen. De koper is verantwoordelijk voor de invoerrechten en -belastingen, het lossen van de goederen en de verdere distributie van de goederen.

Wat zijn de voor en nadelen van de DAP Incoterm?

Een voordeel van DAP is dat de verkoper de controle heeft over het exportproces en dus kan zorgen voor een soepele doorvoer van de goederen. De koper heeft op zijn beurt controle over het importproces en kan de goederen direct na aankomst in ontvangst nemen.

Het risico bij DAP ligt voornamelijk bij de koper, omdat deze verantwoordelijk is voor de goederen vanaf het moment van aankomst op de afgesproken plaats. Het is dus belangrijk om vooraf goed af te stemmen wie verantwoordelijk is voor welke aspecten en wie de risico’s draagt.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de DAP Incoterm:

  Wat zijn de verantwoordelijkheden van de verkoper bij DAP?

  Bij DAP moet de verkoper de goederen op de afgesproken plaats van bestemming leveren. Dit omvat het dragen van alle kosten en risico’s tot aan de overeengekomen plaats, zoals transportkosten, douanerechten en -formaliteiten. De verkoper moet ervoor zorgen dat de goederen op tijd en in goede staat worden geleverd.

  Wat zijn de verantwoordelijkheden van de koper bij DAP?

  Bij DAP draagt de koper verdere kosten en risico’s nadat de goederen zijn geleverd op de afgesproken plaats. Dit kan onder meer transportkosten naar de uiteindelijke bestemming, inklaringskosten en eventuele lokale belastingen omvatten. De koper is verantwoordelijk voor het regelen van het lossen van de goederen en het transport naar de uiteindelijke bestemming.

  Is de verkoper verplicht om de goederen te verzekeren bij DAP?

  Nee, de verkoper is niet verplicht om de goederen te verzekeren bij DAP. Het is echter raadzaam om een transportverzekering af te sluiten om eventuele schade of verlies tijdens het transport te dekken. Het is belangrijk om dit punt duidelijk te specificeren in de handelsovereenkomst.

  Moet de verkoper de goederen inklaren bij DAP?

  Bij DAP is de verkoper verantwoordelijk voor het inklaren van de goederen voor export. De koper is echter verantwoordelijk voor het inklaren van de goederen bij aankomst op de plaats van bestemming, evenals eventuele importformaliteiten en -kosten.

  Andere kennisbank artikelen.