Wat is een EORI-nummer?

Wat is een EORI-nummer?

Om de handel en douaneprocedures binnen de Europese Unie te vergemakkelijken, is een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification Number) een uniek identificatienummer dat wordt toegekend aan marktdeelnemers die zich bezighouden met import- en exportactiviteiten. Dit nummer wordt gebruikt als identificatiemiddel in douaneaangiften, zodat goederen die de EU binnenkomen of verlaten efficiënt en nauwkeurig kunnen worden getraceerd.

Zoek jij ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wil je meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal je graag verder helpen.

Wanneer heb je een EORI-nummer nodig?

Als je betrokken bent bij internationale handelsactiviteiten, is het belangrijk om te weten wanneer je een EORI-nummer nodig hebt. Het EORI-nummer is een unieke identificatiecode die wordt gebruikt voor douanedoeleinden binnen de Europese Unie. Je hebt een EORI-nummer nodig wanneer je goederen importeert of exporteert naar landen buiten de EU.

Het verkrijgen van een EORI-nummer is verplicht voor zowel individuen als bedrijven die betrokken zijn bij deze handelsactiviteiten. Zelfs als je op dit moment geen zaken doet buiten de EU, kan het aanvragen van een EORI-nummer nuttig zijn voor toekomstige zakelijke kansen.

Het hebben van een EORI-nummer vergemakkelijkt niet alleen de naleving van douaneregels, maar zorgt ook voor een soepele afhandeling van douaneaangiften, ongeacht de omvang van je handelsactiviteiten. Door tijdig een EORI-nummer aan te vragen, voorkom je vertragingen en mogelijke problemen bij het importeren en exporteren van goederen.

In het algemeen is een EORI-nummer een cruciaal identificatienummer voor elk bedrijf dat betrokken is bij het importeren of exporteren van goederen binnen de EU. Het stroomlijnt niet alleen de douaneprocedures, maar helpt ook bij het naleven van de regelgeving en het voorkomen van onnodige vertragingen of boetes.

Als bedrijfseigenaar is het belangrijk om het doel en het proces van het verkrijgen van een EORI-nummer te begrijpen om een soepele handel te garanderen. Dus als je dat nog niet hebt gedaan, vraag dan vandaag nog je EORI-nummer aan en pluk de vruchten van eenvoudiger en efficiënter zakendoen.

Veelgestelde vragen over EORI-nummers

    Hoe kan ik een EORI-nummer aanvragen en wat zijn de vereisten?

    Om een EORI-nummer aan te vragen, dien je contact op te nemen met de douaneautoriteiten in jouw land. Zij zullen je voorzien van de benodigde informatie en formulieren om het aanvraagproces te voltooien. De vereisten kunnen variëren.

    Zijn er kosten verbonden aan het verkrijgen of behouden van een EORI-nummer?

    Dit verschilt per land, er zijn in Nederland geen kosten verbonden aan het verkrijgen of behouden van een EORI-nummer. Het aanvragen en behouden van een EORI-nummer is kosteloos voor bedrijven. Echter kan dit wel in andere landen verschillen.