Wat is een CEMT-vergunning?

Wat is een CEMT-vergunning?

Een CEMT-vergunning staat voor “Conférence Européenne des Ministres des Transports” (Europese Conferentie van Ministers van Transport). Het is een vergunning die wordt gebruikt voor het internationale wegvervoer van goederen over de wegen van de deelnemende landen in Europa. De CEMT-vergunning is bedoeld om het grensoverschrijdende goederenvervoer over de weg te reguleren en te harmoniseren tussen Europese landen.

​​Een CEMT-vergunning heeft een geldigheid van één kalenderjaar en kan dienen als vervanging voor afzonderlijke toestemmingen voor individuele ritten in verschillende landen. Het is echter vereist dat het voertuig periodiek terugkeert naar zijn thuisland. Bovendien moet het gebruikte voertuig voldoen aan de vastgestelde normen voor geluids- en uitlaatemissies, evenals aan veiligheidsvoorschriften.

Zoek jij ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wil je meer informatie??

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal je graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de CEMT-vergunning

    In welk landen geldt de CEMT-vergunning?

    Het CEMT-verdrag omvat 44 deelnemende landen, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie. Binnen de Europese Unie is een Eurovergunning voldoende voor transportactiviteiten. Echter, voor transport tussen een EU-land en een niet-EU-land vereisen sommige EU-landen een speciale vergunning genaamd een ritmachtiging voor derdelandenvervoer. Deze vorm van transport kan ook worden uitgevoerd met een CEMT-vergunning als dekking.

    Heb ik voor het vervoer op het VK een CEMT-vergunning nodig?

    Nee, er is een akkoord gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

    Andere kennisbank artikelen.