Wat is de EXW Incoterm?

Wat is de EXW Incoterm?

De Incoterm EXW staat voor “Ex Works” (Af fabriek), wat betekent dat de verkoper zijn verplichting aan de koper vervult door de goederen ter beschikking te stellen op zijn (de verkoper’s) eigen locatie, zoals de fabriek, magazijn, etc. In dit geval is de verkoper niet verplicht om de goederen in te laden op een verzendvoertuig of ze te wissen voor de export.

De koper draagt alle kosten en risico’s die betrokken zijn bij het ophalen van de goederen bij de locatie van de verkoper en het transport naar de eindbestemming. Dit omvat alle kosten voor pre-transport, export/ douanerechten, het laden en vervoeren van de goederen, alsmede de import/ douanerechten in het land van de koper.

Het is belangrijk op te merken dat EXW het maximale risico aan de koper oplegt en het minste aan de verkoper, van alle Incoterms. Daarom raden experts op het gebied van internationale handel aan om deze Incoterm alleen in specifieke gevallen te gebruiken, bij voorkeur bij binnenlandse verkopen of wanneer de koper en verkoper een langdurige handelsrelatie hebben.

Wat zijn de voor- en nadelen van de EXW Incoterm?

Bij de EXW Incoterm zijn er enkele kenmerkende aspecten die het aantrekkelijk maken voor zowel verkopers als kopers. Voor de verkoper is het een vrij veilige optie. Ze hebben de zekerheid dat ze hun risico minimaliseren, doordat hun verantwoordelijkheid eindigt zodra de goederen op hun locatie beschikbaar zijn. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over het regelen van het transport of het laden van de goederen, wat tijd en moeite kan besparen.

Aan de kant van de koper, is er een grotere mate van controle in het transportproces. Ze kunnen het transportmiddel en de route kiezen, en als ze een goede relatie hebben met vervoerders, kunnen ze wellicht onderhandelen over lagere tarieven.

Maar de EXW Incoterm heeft ook zijn uitdagingen. Voor verkopers kan het verlies van controle over de levering een nadeel zijn. Ze hebben geen invloed op wanneer en hoe de goederen getransporteerd worden, wat het moeilijk kan maken om klantrelaties te beheren, vooral als de koper nieuw is in internationale handel.

Voor kopers brengt de EXW Incoterm de verantwoordelijkheid met zich mee om alle logistieke processen, met inbegrip van export- en importcontrole, te beheren. Ze nemen het volledige risico op zich zodra de goederen de locatie van de verkoper verlaten. Dit kan leiden tot mogelijke complicaties, zeker wanneer ze niet vertrouwd zijn met lokale wet- en regelgeving.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de EXW Incoterm:

    Wie verzorgt de export- en douanedocumenten in EXW?

    Bij EXW is de koper over het algemeen verantwoordelijk voor alle export- en douanedocumenten.

    Is EXW geschikt voor alle soorten transport?

    EXW kan in theorie voor elke vorm van transport worden gebruikt, maar het is vooral geschikt voor het wegvervoer. Voor internationaal transport ,waarbij meer douaneformaliteiten en regels betrokken zijn, kunnen andere Incoterms nuttiger zijn