Wat is de CPT Incoterm?

Wat is de CPT Incoterm?

De CPT Incoterm is een veelgebruikte handelsterm die staat voor Carriage Paid To. Deze term maakt deel uit van de Incoterms®-regels die zijn ontwikkeld door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) om internationale handelspraktijken te standaardiseren en misverstanden tussen kopers en verkopers te verminderen. De Incoterm CPT geeft aan dat de verkoper verantwoordelijk is voor het regelen en betalen van het transport van goederen naar een genoemde plaats van bestemming. Het betekent ook dat de verkoper het risico van verlies of beschadiging van de goederen draagt, totdat ze worden afgeleverd bij de vervoerder. Zodra de goederen in handen zijn van de vervoerder, gaat het risico over op de koper. De CPT Incoterm kan worden gebruikt in elke vorm van transport, inclusief over zee, door de lucht, over de weg of per spoor.

Wat zijn de voor- en nadelen van de CPT Incoterm?

De CPT Incoterm, of Carriage Paid To, wordt in de internationale handel gebruikt om het punt te specificeren waarop de verantwoordelijkheid van de verkoper voor de verzonden goederen eindigt en die van de koper begint. Een van de voordelen van het gebruik van de CPT Incoterm is dat het een duidelijke risicoverdeling tussen verkoper en koper mogelijk maakt. De verkoper is verantwoordelijk voor het vervoer van de goederen naar de genoemde plaats van bestemming, terwijl de koper verantwoordelijk is voor het lossen van de goederen en het afhandelen van de douaneformaliteiten. Dit kan helpen om geschillen te voorkomen over wie verantwoordelijk is voor verlies of schade aan de goederen tijdens het transport.

Een van de nadelen van het gebruik van de CPT Incoterm is echter dat de verkoper mogelijk beperkte controle heeft over het transportproces nadat de goederen zijn overgedragen aan de vervoerder. Dit kan leiden tot vertragingen of schade aan de goederen, wat moeilijk op te lossen kan zijn als de koper zich in een ander land met andere rechtsstelsels bevindt. Zoals bij elke Incoterm is het belangrijk om de specifieke omstandigheden van elke transactie zorgvuldig te overwegen voordat je ervoor kiest om de CPT Incoterm te gebruiken.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Veelgestelde vragen over de CPT Incoterm

    Wie draagt de kosten van het vervoer onder de CPT Incoterm?

    De verkoper draagt de kosten van het vervoer tot aan de overeengekomen plaats van bestemming. Dit omvat vrachtkosten, kosten voor laden, lossen, transportverzekering, en andere kosten die direct verband houden met het vervoer van de goederen.

    Wat gebeurt er als de goederen tijdens het vervoer beschadigd raken onder de CPT Incoterm?

    Indien de goederen tijdens het vervoer beschadigd raken, is het de verantwoordelijkheid van de verkoper om de schade aan te pakken, aangezien de verkoper verantwoordelijk is voor het vervoer tot aan de overeengekomen plaats van bestemming. Dit kan onder andere inhouden dat de verkoper de beschadigde goederen vervangt of herstelt.