Wat is een ATA-carnet document?

Wat is een ATA-carnet document?

Een ATA-carnet is een internationaal douane document dat wordt gebruikt om tijdelijke invoer van goederen mogelijk te maken zonder dat er belastingen of douanerechten betaald hoeven te worden. Het ATA-carnet, ook wel bekend als “het internationale paspoort voor goederen”, vereenvoudigt en versnelt het grensoverschrijdende transport van goederen voor tijdelijke doeleinden, zoals beurzen, tentoonstellingen, en professionele uitrusting.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Hoe werkt een ATA-carnet?

Een ATA-carnet fungeert als een garantie aan de douaneautoriteiten dat de tijdelijk ingevoerde goederen weer worden uitgevoerd binnen een bepaalde periode. Het document vervangt de normale douane documenten en zorgt ervoor dat de goederen gemakkelijk de grens kunnen passeren zonder dat er belastingen of douanerechten betaald hoeven te worden.

Het ATA-carnet bestaat uit verschillende secties, waaronder:

 • Informatie over de exporteur, importeur en eventuele tussenpersonen.
 • Een gedetailleerde omschrijving van de goederen, inclusief serienummers of identificatienummers indien van toepassing.
 • Vermelding van het land van oorsprong en het beoogde land van bestemming.
 • Een overzicht van de geldigheidsduur van het ATA-carnet.

Bij aankomst op de bestemming wordt het ATA-carnet voorgelegd aan de douaneautoriteiten, die de gegevens verifiëren en het document afstempelen. Op deze manier kunnen de goederen legaal worden gebruikt of tentoongesteld in het bezochte land. Bij het verlaten van het land wordt het ATA-carnet opnieuw afgestempeld, waarmee wordt aangetoond dat de goederen weer worden geëxporteerd.

Veelgestelde vragen over het ATA-carnet document:

  Welke landen accepteren ATA-carnets?

  Meerdere landen over de hele wereld zijn aangesloten bij het ATA-carnet systeem, waaronder de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Japan en nog veel meer. Het is raadzaam om de actuele lijst van aangesloten landen te raadplegen bij jouw lokale Kamer van Koophandel.

  Hoe lang is een ATA-carnet geldig?

  Een ATA-carnet is in de regel één jaar geldig. Binnen deze periode kun je meerdere internationale reizen maken voor tijdelijke invoer en uitvoer van de goederen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ATA-carnet geldig is gedurende de hele reis.

  Wat gebeurt er als ik de goederen niet op tijd terugbreng?

  Als de goederen niet op tijd worden teruggebracht naar het land van oorsprong, kunnen er douanerechten en boetes van toepassing zijn. Het is essentieel om de geldigheidsduur van het ATA-carnet goed te beheren en ervoor te zorgen dat de goederen binnen de gestelde termijn worden geëxporteerd.

  Andere kennisbank artikelen.