Alles over de TEU, Twenty Foot Equivalent Unit

TEU staat voor “Twenty-foot Equivalent Unit” en is de standaardmaat die gebruikt wordt om de capaciteit van containerschepen en containerterminals aan te geven. Deze maat helpt bij het uniformeren van containers in de internationale handel en logistiek.

Wat is TEU?

TEU is een meeteenheid die equivalent is aan een standaardcontainer van twintig voet lang. Een standaard TEU-container heeft doorgaans afmetingen van 20 voet lang, 8 voet breed en 8,5 voet hoog (In meters is een TEU 6,10 meter lang, 2,44 m breed en 2,59 m hoog). Deze afmetingen kunnen echter licht variëren afhankelijk van de fabrikant en het type container.

Gebruik van TEU

TEU wordt gebruikt als de universele maatstaf voor containers, wat het vergelijken van de capaciteiten van verschillende schepen en het plannen van ladingen vereenvoudigt. Het stelt logistieke bedrijven, expediteurs en rederijen in staat om efficiënt te communiceren over de hoeveelheid containers die vervoerd kunnen worden.

Het belang van TEU in de scheepvaart

TEU is essentieel voor het meten van de capaciteit van containerschepen, wat belangrijk is voor zowel logistieke planning als economische efficiëntie. Het helpt rederijen bij het bepalen hoeveel containers ze kunnen vervoeren en bij het optimaliseren van hun scheepsroutes en -schema’s.

Standaardisatie

Door het gebruik van een gestandaardiseerde maat zoals TEU, kan de internationale handel soepeler verlopen. Het maakt de logistieke processen gestroomlijnd en zorgt voor compatibiliteit tussen verschillende schepen en havenuitrustingen wereldwijd.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Uitdagingen bij het Gebruik van TEU

 1. Variatie in Containermaten
  Hoewel TEU verwijst naar een container van twintig voet, zijn er ook veel containers die groter zijn, zoals de Forty-foot Equivalent Unit (FEU). Dit kan soms verwarring veroorzaken bij het plannen van de ruimte op schepen of bij het berekenen van verzendkosten.
 2. Ruimtegebruik
  Niet alle goederen passen perfect in een standaard TEU-container. Voor goederen die niet standaard maten hebben of die speciale behandeling vereisen, kunnen TEU-berekeningen minder efficiënt zijn, wat leidt tot potentieel onbenutte ruimte.

Veelgestelde vragen over de Twenty Foot Equivalent Unit (TEU):

  Hoe verhoudt TEU zich tot FEU?

  Een FEU (Forty-foot Equivalent Unit) is gelijk aan twee TEU’s, aangezien een FEU-container twee keer zo lang is als een standaard TEU-container.

  Kunnen TEU en FEU door elkaar gebruikt worden?

  Ja, in de praktijk worden TEU en FEU vaak door elkaar gebruikt, afhankelijk van de specifieke vereisten van het vrachtvervoer. Het is echter belangrijk om de juiste conversies toe te passen voor nauwkeurige planning en communicatie.

  Waarom zijn TEU-berekeningen belangrijk voor de scheepvaartkosten?

  TEU-berekeningen zijn belangrijk voor het bepalen van de capaciteit van een schip en voor het berekenen van de kosten per vervoerde container, wat direct invloed heeft op de winstgevendheid van scheepvaartroutes.