Wat is de FAS Incoterm?

Wat is de FAS Incoterm?

De FAS Incoterm, een afkorting voor ‘Free alongside ship’. Bij FAS is de verkoper verantwoordelijk voor het leveren van de goederen naast het schip in de haven van vertrek, zoals overeengekomen in het verkoopcontract. De verkoper draagt de kosten en risico’s tot aan het moment van levering naast het schip. Dit betekent dat de verkoper de goederen moet verpakken en labelen voor transport, alle exportformaliteiten moet voltooien en de goederen op het afgesproken tijdstip en plaats naast het schip moet plaatsen.

 Zoekt u ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Wat zijn de voor- en nadelen van de FAS Incoterm?

Een van de voordelen van de FAS Incoterm is dat het de verkoper verantwoordelijkheid heeft tot aan het moment van aflevering naast het aangewezen schip in de haven. Dit betekent dat de verkoper de kosten en risico’s draagt tot dat specifieke punt, waardoor de koper minder verantwoordelijkheid heeft tijdens het transportproces. Bovendien kan de FAS Incoterm gunstig zijn voor kopers die beschikken over de nodige middelen en expertise om het laden en transport van goederen vanuit de verschepingshaven af te handelen. Dit kan kostenbesparend zijn omdat de koper geen gebruik hoeft te maken van de diensten van een transportbedrijf.

Aan de andere kant brengt de FAS Incoterm ook enkele nadelen met zich mee. Een van de belangrijkste nadelen is dat de koper verantwoordelijkheid draagt voor het transport en de levering van de goederen vanaf het moment dat ze naast het schip zijn geplaatst. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, zoals vrachtkosten en eventuele verzekeringen. Daarnaast kan de koper ook te maken krijgen met logistieke uitdagingen, zoals het regelen van het transport en het voldoen aan de vereisten van de douane in het land van bestemming. Dit kan tijdrovend en complex zijn, vooral als de koper niet over voldoende ervaring of middelen beschikt.

Veelgestelde vragen over de FAS Incoterm:

  Wanneer is FAS een geschikte keuze?

  FAS (Free Alongside Ship) is een geschikte keuze in de volgende situaties:

  • Bij transport van goederen per schip.
  • Wanneer de verkoper controle over het vervoer tot aan de haven van vertrek wil behouden.
  • Als de koper ervaren is in internationale handel.
  • Wanneer er geen specifieke eisen zijn voor de plaats van bestemming.
  • Als beide partijen het eens zijn over de verdeling van kosten en risico’s.
  Waarin verschilt de DAT Incoterm van andere Incoterms, zoals FOB?

  Het belangrijkste verschil is dat FAS betekent dat de verkoper verantwoordelijk is tot naast het schip in de vertrekhaven, terwijl FOB betekent dat de verkoper verantwoordelijk is tot aan boord van het schip in de laadhaven. Andere verschillen zijn de risico-overdracht en wie verantwoordelijk is voor de transportkosten en het laden van de goederen. De keuze tussen FAS en FOB hangt af van de behoeften en voorkeuren van de koper en verkoper, evenals de aard van de goederen en het transportmiddel.

  Andere kennisbank artikelen.