Wat is Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)?
Als bedrijfseigenaar heb je misschien al gehoord van de term “Carbon Border Adjustment Mechanism” of CBAM. Dit mechanisme heeft veel stof doen opwaaien in de wereld van de internationale handel en het klimaatbeleid. Maar wat is CBAM precies en wat houdt het in?
Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) is een beleidsinstrument welke per 1 oktober 2023 is ingegaan. CBAM werkt door het opleggen van een heffing op het koolstofgehalte van bepaalde geïmporteerde producten, waardoor een gelijk speelveld ontstaat voor industrieën die onderworpen zijn aan koolstofbeprijzing binnen een bepaald rechtsgebied.
Door het integreren van deze heffing in de internationale handel wil CBAM de wereldwijde invoering van schonere technologieën en praktijken stimuleren om zo bij te dragen aan een duurzamere en rechtvaardigere wereldeconomie.
Waarom is CBAM belangrijk?
Het CBAM, oftewel het Carbon Border Adjustment Mechanism, speelt een cruciale rol bij het aanpakken van de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en het bevorderen van wereldwijde klimaatactie. Door ervoor te zorgen dat geïmporteerde goederen uit landen met lagere milieunormen dezelfde koolstofgerelateerde kosten dragen als binnenlandse producten, zorgt het CBAM voor een gelijk speelveld binnen de wereldwijde handel.
Zoek jij ondersteuning om een juiste beslissing te maken of wil je meer informatie?
Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal je graag verder helpen.
Hoe kan jij je voorbereiden op het CBAM?
Om je goed voor te bereiden op het CBAM, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en richtlijnen met betrekking tot dit mechanisme. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de CO2 gerelateerde kosten die kunnen worden toegepast op geïmporteerde goederen en doe onderzoek naar de emissie-intensiteit van de producten die je importeert.
Hierdoor kun je anticiperen op eventuele extra kosten en om mogelijke aanpassingen in je importstrategie te overwegen, zoals het zoeken naar leveranciers in landen met vergelijkbare milieunormen of het investeren in schone technologieën. Â
ECC kan jou ondersteunen met betrekking tot het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)
ECC begrijpt de complexiteit van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en kan jou helpen bij het navigeren door dit nieuwe mechanisme. Onze experts hebben uitgebreide kennis van de regelgeving en kunnen jou adviseren over de mogelijke gevolgen van CBAM voor jouw importactiviteiten.
Wij kunnen jou helpen bij het analyseren van de emissie-intensiteit van jouw producten en het identificeren van mogelijke risico’s en kansen. Daarnaast kunnen wij jou ondersteunen bij het ontwikkelen van een strategie om de impact van CBAM op jouw bedrijf te minimaliseren.
Veelgestelden vragen over Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)
Wat zijn de mogelijke voordelen en uitdagingen van de implementatie van het CBAM?
De mogelijke voordelen van de implementatie van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) zijn tweeledig. Ten eerste kan het binnenlandse industrieën helpen beschermen die onderworpen zijn aan strenge heffingen door te zorgen voor een gelijk speelveld met geïmporteerde goederen. Ten tweede kan het andere landen stimuleren om een sterker klimaatbeleid te voeren door het economisch nadelig te maken om koolstofintensieve producten te exporteren.
Is CBAM al op alle producten van toepassing?
Nee, het is van plan om het geleidelijk toe te passen, te beginnen met geselecteerde industriële sectoren die bijzonder koolstofintensief zijn, zoals energie- en ijzer- en staalproducten.