De grootste uitdaging op douanegebied: Strategische Goederen.

Om goed te kunnen voldoen aan de eisen van rijksoverheid en om boetes te voorkomen voor uw eigen bedrijf, gaat u zich verdiepen in de wereld van strategische goederen. Maar wanneer heeft u nu te maken met strategisch goed?

Het grote woud van vergunningen, regelingen.

De eerste stappen zijn nog redelijk eenvoudig te bepalen:

Strategische goederen zijn onderverdeeld in militaire goederen, dual use goederen, strategische diensten en foltergoederen-, diensten. Militaire goederen dienen bij het CDIU aangemeld te worden. De lijst van militaire goederen is alfabetisch opgesteld en eenvoudig in te delen. Hierna dient er een overweging gemaakt te worden of er een consent, individuele of algemene vergunning ingediend moet worden bij het CDIU. Maar hierna raken de meeste bedrijven de draad kwijt, want: Mijn goederen zijn zeker geen militaire goederen, maar wanneer zijn mijn goederen nu dual use of niet?

Dual use goederen zijn onderverdeeld in tien categorieën:

– Nucleaire goederen
– Materialen, chemicalien, microp organismen en toxines
– Materiaalbewerking
– Electronica
– Computers
– Telecommunicatie en informatie beveiliging
– Sensoren en lasers
– Navigatie en vliegtuigelectronica
– Zeewezen en schepen
– Voortstuwingssystemen, ruimtevoertuigen en verwante apparatuur

Heeft u begeleiding of ondersteuning nodig bij vraagstukken over strategische goederen?

Neem dan contact met ons op. Een van onze specialisten zal u graag verder helpen.

Heb je vragen?

Heeft u een douane-vraagstuk? Zou u graag een declarant of consultant van ECC inzetten? Of ben jij een geschikte kandidaat voor ECC? Neem hier het contact op!

Ons contact team.

Voor onze declaranten en consultants hebben we een online kennisbank met alle actualiteiten en ontwikkelingen handig bij elkaar op een plek. Zo is iedereen altijd en overal up-to-date.